Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου 2019

ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΜΗΝΟΣ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2019

1.  ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΜΥΡΩΝ ΤΗΣ ΛΥΚΙΑΣ - Ο ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ ΤΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ




           

363904-image124 







 Ὁ Ἅγιος Νικόλαος εἶναι ἀπό τούς πιό γνωστούς ἁγίους τῆς χριστιανοσύνης. Τό ὄνομα του βρίσκεται στό στόμα ἀναρίθμητων πιστῶν πού ζητοῦν τή βοήθειά του. Το ὄνομά του τό φέρουν ἑκατομμύρια Χριστιανοί καί πολλοί εἶναι οἱ Ναοί πού εἶναι ἀφιερωμένοι σ΄αὐτόν. Εἶναι μετά τήν Παναγία καί τόν Ἅγιο Γεώργιο, ὁ περισσότερο γνωστός σέ ὅλο τόν Ὀρθόδοξο κόσμο. Ὅλη του ἡ ζωή ἦταν μιά θαυμαστή ἐνσάρκωση τῆς ἀγάπης, τῆς φιλανθρωπίας, τῆς πίστεως καί τῆς πραότητος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ 


 

2. Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ - ΜΕΡΟΣ 3 oν: "ΓΛΩΣΣΑ ΜΟΥ ΓΛΥΚΙΑ ΜΟΥ ΓΛΩΣΣΑ¨.



     Σχόλιο ΠΑΖΛ:  Ας ξεκινήσουμε με ένα τραγούδι από την Άνω Δρόπολη, με τίτλο  ¨Γλώσσα μου γλυκιά μου γλώσσα¨, για να μην ξεχνάμε τα δημοτικά μας τραγούδια, που αποτελούν το ζωντανό και αγνό πολιτισμό της πατρίδας μας.

 Στην συνέχεια ο Ξενοφών Ζολώτας (1957) εκφωνεί ενώπιον του ΔΝΤ ένα λόγο στα ελληνικά χρησιμοποιώντας την αγγλική, προκαλώντας παγκόσμια αίσθηση. Το επαναλαμβάνει το 1959. 



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ 



3. Η Αυτοκρατορία της Νέας Ρώμης και οι πολίτες της (2η Έκδοση)


 

 Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Δ. Μεταλληνός


Καθηγητής Θεολογικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών


 Σχόλιο ΠΑΖΛ:  Αναζητώντας την ταυτότητα του γένους μας συνέταξα την ανάρτηση με τίτλο  ¨Ρωμηοσύνη, Ρωμανία (Βυζάντιο) και η ξεχασμένη ταυτότητά μας¨. Σε συνέχεια της εν λόγω ανάρτησης,  για την καλλίτερη μελέτη και εμβάθυνση  στα περί της ταυτότητάς μας, αποφάσισα να δημιουργήσω μια σειρά αναρτήσεων με επιλεγμένα κείμενα. Έτσι  αφ΄ ενός μεν θα αποσυμφορήσω την προαναφερθείσα ανάρτηση, αφ΄ ετέρου δε θα προσθέσω και άλλα στοιχεία μέσω νέων αναρτήσεων για πληρέστερη παρουσίαση της ¨ξεχασμένης ταυτότητάς μας¨

      
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ 



4. Χριστός γεννάται δοξάσατε ...

  Η  παρούσα ανάρτηση αναφέρεται στην ενανθρώπιση του Υιού και Λόγου του Θεού, του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού. Μέσα από τις ενότητες που περιλαμβάνει θα προσπαθήσω να δώσω μία όσο το δυνατόν, πλήρη εικόνα αυτής της μεγάλης εορτής της Ορθοδοξίας μας. Παλαιά και Καινή Διαθήκη, ύμνοι και κάλαντα, εικόνες και ερμηνεία αυτών, θεολογικά κείμενα και έθιμα του λαού, ερμηνεία του άστρου της Βηθλεέμ και κινούμενα σχέδια για παιδιά συνθέτουν το ΠΑΖΛ των Χριστουγέννων. Θα περιδιαβούμε αυτούς  τους χώρους  για να σχηματίσουμε μια σφαιρική εικόνα αυτής της μεγάλης εορτής της Ορθοδοξίας.  Έχουμε, λοιπόν,  τις παρακάτω ενότητες:

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ 

 

5. Γκαγκαούζοι: Οι Ελληνόψυχοι Τουρκόφωνοι Χριστιανοί


Σχόλιο ΠΑΖΛ: Η παρούσα ανάρτηση αναφέρεται στους Γκαγκαούζους. Τους τουρκόφωνους χριστιανούς με ελληνική συνείδηση και επομένως ΕΛΛΗΝΕΣ.
  1. Γκαγκαούζοι (Ιστορία -Γεωργαφία).

  2. Βίντεο σχετικά με το θέμα.

  3. Οι Γκαγκαούζοι της Δημοκρατίας της Μολδαβίας.

  4. Μωρή Λένκα, κόρη μου Λένκα (Τραγούδι).

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου