Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2011

Λόγος και Αντίλογος Τεύχος 11ο

ΟΙ ΟΡΟΙ ΡΟΜΑΝΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΡΟΜΑΝΤΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΚΡΙΤΙΚΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΚΩΣΤΗ ΠΑΛΑΜΑ

Γιάννης Τζιώτης

Οἱ ὅροι ρομαντικός καί ρομαντισμός ἐμφανίζονται μέ ἐξαιρετικά ὑψηλή συχνότητα στό κριτικό ἔργο τοῦ Κωστῆ Παλαμᾶ, ὑποσκελίζοντας ἄλλους βασικούς ὅρους τῆς λογοτεχνικῆς ἱστορίας, θεωρίας καί κριτικῆς. Τό γεγονός παρουσιάζει ἐνδιαφέρον ἐπειδή οἱ συγκεκριμένοι ὅροι δέν παρουσιάζονται μέ αὐτήν τή συχνότητα μόνο στά κείμενα ἐκεῖνα τοῦ Παλαμᾶ πού πραγματεύονται κατ᾿ ἀποκλειστικότητα ἤ κατά προτεραιότητα τό ρομαντισμό ὡς φαινόμενο, ἱστορική περίοδο, τεχνοτροπία ἤ σχολή, ἀλλά διατρέχουν τό σύνολο τοῦ κριτικοῦ ἔργου τοῦ ποιητῆ.

Β´ Διεθνές Συνέδριο ΚΩΣΤΗΣ ΠΑΛΑΜΑΣ ΕΞΗΝΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ Πρακτικά τόμος Β´ Αθήνα 2006
Συνέχεια ...   

 




Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΟΝΗΣ ΑΣΩΜΑΤΩΝ ΠΕΤΡΑΚΗ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ

Εἰρήνη Ἀρτέμη

Ἡ Ἱερὰ Μονὴ Ἀσωμάτων Πετράκη ἀποτελεῖ ἕνα σημαντικὸ χριστιανικὸ ἀρχαιολογικὸ μνημεῖο στὸ κέντρο τῶν Ἀθηνῶν. Ὁ ἐπισκέπτης της ἔχει τὴ δυνατότητα νὰ ζήσει ἔστω καὶ λίγο, σὲ μία ἀτμόσφαιρα παραδεισένια πού τὸ φυσικὸ στοιχεῖο ἑνώνεται μὲ τὸ ὑπερφυσικὸ δημιουργῶντας ἕνα σκηνικὸ παρμένο ἀπὸ τὶς ἀφηγήσεις τῆς Γενέσεως γιὰ τὴν Ἐδέμ. Μέσα στὸ πράσινο καὶ τὴν ἀπόλυτη ἡσυχία ποὺ κυριαρχεῖ στὸν προαύλιο χῶρο τῆς Μονῆς ὁ ἄνθρωπος μπορεῖ νὰ ἀντιληφθεῖ τὴ μεγαλοσύνη τοῦ Θεοῦ καὶ νὰ νιώσει τὸ μεγαλεῖο τοῦ Χριστιανισμοῦ.
Συνέχεια ...              


ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΤΗΣ ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ

Ιστορικό του μοναστηριού

Βρίσκεται στην περιοχή των Μεγάλων Άλπεων σε ένα απομονωμένο πλάτωμα, περίπου σε χίλια μέτρα υψόμετρο και περιβάλλεται από κορυφές που φτάνουν μέχρι δύο χιλιάδες μέτρα. Το μοναστήρι χτίστηκε από τους ίδιους τους μοναχούς, με τη βοήθεια πολλών φίλων πάνω στα ερείπια ενός παλιού οικισμού της "Παναγίας του Beauchaine," που χρονολογείται από το 1183. Αυτός ο οικισμός, ήταν μέχρι την Επανάσταση, ένα αγρόκτημα, σήμερα ερείπια, του Durbon, στην πλαγιά μιας γειτονικής κορυφής την οποία οι παλιοί ονόμαζαν "Durbonas”.

Πηγή: http://www.monasterelafaurie.org/index.html
Συνέχεια ...
Μετάφραση: Μιχαήλ Μανωλόπουλος
  Συνέχεια ...
ΤΟ ΟΡΘΟΔΟΞΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

Πνευματικότητα, μοναχικός βίος

Το μοναστήρι του Αγίου Νικολάου στο Dalmerie της Γαλλίας είναι προσαρμοσμένο στις ανάγκες των Δυτικών που επιθυμούν να εκπληρώσουν τη μοναστική τους κλίση μέσα στην ορθόδοξη παράδοση. Το απαραίτητο άνοιγμα στη διδασκαλία της Αγίας Ορθόδοξης Εκκλησίας και στην πνευματική της κληρονομιά δεν μπορεί να γίνει σε βάρος της ανθρώπινης ταυτότητας και του πολιτισμού.
Πηγή: http://www.dalmerie.com/

Μετάφραση: Μιχαήλ Μανωλόπουλος
  Συνέχεια ... 



ΕΙΝΑΙ Η ΓΙΟΓΚΑ ΣΩΜΑΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ (ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ);

Χρήστος Ταγαράκης

Η Ευρώπη [των τελευταίων 3.000 ετών] και ο αθλητισμός γεννήθηκαν στην Ελλάδα. "Η Ευρώπη ήρθε από την Μικρά Ασία, στην ηπειρωτική Ελλάδα. "Αυτή ήταν η στιγμή κατά την οποία γεννήθηκε η ελληνιστική Ευρώπη" (Weitz 1997, 22), η οποία έγινε στην συνέχεια το κέντρο του τότε Ευρωπαϊκού κόσμου (περίπου 1.000 προ Χριστού). Με αυτόν τον τρόπο [η Ελλάδα] έγινε ο αρχικός πυρήνας της σημερινής Ευρώπης. Επίσης σε αυτόν τον χώρο γεννήθηκε και ο αθλητισμός. Κατά συνέπεια, η Ελλάδα μπορεί να χαρακτηριστεί με διπλή έννοια, ως η γεννέτειρα των σημερινών σύγχρονων εξελίξεων [Ευρώπη - αθλητισμός]."

 Ανακτήθηκε από τη διεύθυνση: http://www1.antibaro.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=5506&Itemid=88
Συνέχεια ...   


Ο ΦΟΒΟΣ ΣΤΗΝ ΚΙΝΕΖΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ, Ο ΛΑΟΣ Ο ΚΑΘΗΜΕΝΟΣ ΕΝ ΣΚΟΤΕΙ ΚΑΙ ΣΚΙΑ ΘΑΝΑΤΟΥ

π. Ιωνάς Μούρτος

Ζώντας στην Ταϊβάν στο ξεκίνημα της ορθόδοξης εκκλησίας, η αγάπη μου για τους Κινέζους έγινε μεγαλύτερη. Βέβαια είχε αρχίσει από τα φοιτητικά χρόνια και τώρα έδωσε η χάρη του Θεού να βρίσκομαι εδώ να τελώ την Θεία Λειτουργία και έτσι η χάρη και η αγάπη του Θεού να γίνονται αισθητά στην Ταϊβάν.

Συνέχεια ...

1 σχόλιο:

  1. Πολύ όμορφο το ιστολόγιό σας, σε άρθρα και σχεδίαση. Γίναμε φίλοι σας πλέον...Το δικό μας είναι το:
    http://church-taxiarchon-kernitsas.blogspot.com
    Καλή συνέχεια από την Παναγία Κερνίτσης. Αν μπορείτε πάρτε το banner μας για να μας βοηθήσετε στο έργο μας... Σας ευχαριστούμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή