Σάββατο 16 Απριλίου 2011

Λὀγος και Αντίλογος τεύχος 8ο

ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΕΙΣ ΤΟΝ ΚΑΝΟΝΑΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ, ΗΤΟΙ ΤΗΣ ΛΑΜΠΡΟΦΟΡΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΕΩΣ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ
ΠΟΙΗΜΑ ΟΝΤΑ ΙΩΑΝΝΟΥ ΤΟΥ ΔΑΜΑΣΚΗΝΟΥ
 Από το Εορτοδρόμιον του Αγίου Νικοδήμου του Αγιορείτου
Ἑκατό χρόνια ἀπό τήν κοίμηση τοῦ Ἀλέξανδρου Παπαδιαμάντη, ἑκατόν ἐξῆντα ἀπό τή γέννησή του
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΩΡΑΪΤΙΔΗΣ
Αθανάσιος Καραπέτσας
 Στο σηµείωµά µας τούτο θα ασχοληθούμε µε τον σχεδόν άγνωστο σε µας λογοτέχνη, τον Αλέξανδρο Μωραϊτίδη, τον ταπεινό συνοδοιπόρο του άλλου Αλέξανδρου, του Παπαδιαμάντη. Σίγουρα δεν υπήρξε δημιουργός πρώτου μεγέθους, είναι όµως απ' αυτούς τους πνευµατικούς προγόνους µας που τίµησαν την εποχή τους αλλά δεν κατάφεραν να την ξεπεράσουν. Υπήρξε αδικηµένος κι απ' την κριτική κι απ' το αναγνωστικό κοινό.
Δημοσιεύθηκε στο περιοδικό "Εκπαιδευτική Επικοινωνία" τ.9, 2010

Ἑκατό χρόνια ἀπό τήν κοίμηση τοῦ Ἀλέξανδρου Παπαδιαμάντη, ἑκατόν ἐξῆντα ἀπό τή γέννησή του
ΡΩΜΙΕΣ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΤΟΥ ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΗ
Μικρό αφιέρωμα στις πρωταγωνίστριες του μεγάλου πεζογράφου.
Σοφία Δ. Κανταράκη
Είναι αδιαμφισβήτητο ότι στο επίκεντρο της παπαδιαμαντικής δημιουργίας εξέχουσα σημασία καταλαμβάνουν οι γυναίκες, οι Ρωμιές, κατά το Ζήσιμο Λορεντζάτο, οι οποίες έχουν κατακτήσει το δικό τους κοινωνικό ρόλο και θέση στη κοινωνία που ζουν, δημιουργώντας έτσι έναν κατάλογο με μορφές και χαρακτήρες, αρκετά διαχρονικό και συνυφασμένο με τούς σημερινούς τύπους γυναικών.
 Συνέχεια ...
Αναρτήθηκε και στη διεύθυνση:
ΕΛΑΤΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ…
π. Ιωνάς Μούρτος
Σας γράφουμε με πολύ δυσκολία και περίσκεψη. Όχι γιατί ντρεπόμαστε να ζητιανέψουμε για τον Χριστό μας, αλλά γιατί βλέπουμε τις δυσκολίες, την άσχημη οικονομική συγκυρία και την αγωνία που υπάρχει παντού. Και δεν θα τολμούσαμε να απευθυνθούμε στην αγάπη σας, αν δεν υπήρχε μεγάλη ανάγκη.
Αναρτήθηκε και στη διεύθυνση: http://www.iersyn.gr/news80.php


 
ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΗΜΟΥΝ ΕΛΛΗΝΙΔΑ…
Πελαγία Υu
Είμαι Κινέζα, γεννήθηκα στην Ταϊβάν και το χριστιανικό μου όνομα είναι Πελαγία. Ήμουν προτεστάντισσα και χρειάστηκαν πέντε χρόνια για να γίνω Ορθόδοξη. Μου αρέσει να διαβάζω την Αγία Γραφή και έχω όλες τις εκδόσεις της στα κινεζικά.
 Συνέχεια ...
Αναρτήθηκε και στη διεύθυνση: http://www.iersyn.gr/pelagia_letter.php

ΥΠΕΡ ΒΩΜΩΝ ΚΑΙ ΕΣΤΙΩΝ
Νεκτάριος Ρένος Παυλάκης
Σήμερα ίσως περισσότερο από κάθε άλλη φορά βρισκόμαστε ως Ελληνισμός σε μια πολύ κρίσιμη ιστορική καμπή. Συνδυαστικά ερχόμαστε  αντιμέτωποι με μια περίεργη προβληματική η οποία αναπτύσσεται εντός ,και εκτός συνόρων σχετικά με την επάρκειαή μη του σύγχρονου ελληνισμού. Επάρκεια η οποία εστιάζεται μόνον σε οικονομικά μεγέθη, αριθμούς και ισολογισμούς οι οποίοι όμως δεν φαίνονται ικανοί μήτε να μαςκαταστήσουν φερέγγυους εξωτερικά, μήτε να μας δημιουργήσουν κλίμα ασφάλειας εσωτερικά.
Το αλίευσα http://users.sch.gr/amalsk/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου