Μέρος 2ο : Βόρειος Ήπειρος, Αλησμόνητη Πατρίδα.
ΠΡΩΤΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗ: 16/08/2012
Μέρος 1ο, Μέρος 2ο, Μέρος 3ο
Γράφει Ευάγγελος ο Σάμιος
Σχόλιο ΠΑΖΛ: Συνεχίζουμε την σύνθεση του ΠΑΖΛ ¨Ήπειρος Αρχέγονος Ελλάς¨ με το 2ο Μέρος που αναφέρεται στην Βόρεια Ήπειρο.
Ξεκινάμε με το εμβατήριο, που αναφέρεται σ΄αυτήν την αλησμόνητη πατρίδα.
Έχω μια αδερφή,
κουκλίτσα αληθινή,
την λένε Βόρειο Ήπειρο,
την αγαπώ πολύ…
Ο όρος «Βόρειος Ήπειρος» είναι μεταγενέστερος. Επιβλήθηκε βίαια και αυθαίρετα το 1913, όταν οι Μεγάλες Δυνάμεις (Αγγλία, Γαλλία, Γερμανία, Ρωσία, Ιταλία και Αυστροουγγαρία) διέπραξαν το μεγάλο έγκλημα του διαμελισμού της Ηπείρου και της αποσπάσεως απ’ αυτήν της Βορείου Ηπείρου.
Μέχρι τότε και πριν χιλιάδες χρόνια, η Ήπειρος ήταν ενιαία, μία και αδιαίρετη, που άρχιζε από τον Αμβρακικό Κόλπο (Πρέβεζα) και τελείωνε στον Γενούσο (Σκούμπι) ποταμό, παράλληλα της Εγνατίας οδού, με πρωτεύουσα την Νικόπολη, αρχαία πόλη κοντά στην σημερινή Πρέβεζα.
Σκόπος αυτής της ενέργειας, η δημιουργία του Αλβανικού κράτους, που δεν ήταν αποτέλεσμα αγώνων ενός λαού που ζητούσε την απελευθέρωση του και την ανεξαρτησία του από τον Οθωμανικό ζυγό, αλλά επινόηση της Αυστροουγγαρίας και της Ιταλίας οι οποίες ενεργούσαν η κάθε μία για ίδιο συμφέρον. Το εθνικό συναίσθημα ήταν άγνωστο στους Αλβανούς μέχρι και τις αρχές του 20ού αιώνα.
Τρεις φορές απελευθερώθηκε η Βόρεια Ήπειρος. Μετά την απελευθέρωση των Ιωαννίνων (21 Φεβρουαρίου 1913) από τον τουρκικό ζυγό, ο Ελληνικός στρατός συνεχίζει ελευθερώνοντας μία μία και τις πόλεις της Βορείου Ηπείρου μέχρι έξω από τον Αυλώνα. Μερικές μάλιστα πόλεις της Βορείου Ηπείρου ανέκτησαν νωρίτερα την ελευθερία τους (π.χ. Χειμάρρα με τον Σπ. Σπυρομήλιο 5/10/1912 , Κορυτσά με τον Παν. Δαγκλή 7/12/1912)..
Η έναρξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου και η έκρυθμη κατάσταση στην Αλβανία αναγκάζει τους Ευρωπαίους να επιτρέψουν την είσοδο του Ελληνικού στρατού για την αποκατάσταση της τάξης στη Βόρειο Ήπειρο. Έτσι στις 14 Οκτωβρίου 1914 ο Ελληνικός Στρατός ελευθερώνει για 2η φορά τη Βόρειο Ήπειρο.
Στις 28 Οκτωβρίου 1940 στο πλευρό των Ιταλικών μεραρχιών εισέβαλαν και δύο Αλβανικές εναντίον της Ελλάδος. Ο γενναίος, όμως, Ελληνικός στρατός προήλασε και πάλι νικηφόρα στη Βόρειο Ήπειρο και έγινε δεκτός από τους Βορειοηπειρώτες ως ελευθερωτής. Για 3η φορά ελευθερώθηκε η Βόρειος Ήπειρος.
Ας δούμε τώρα και το θλιβερό τέλος του αυτονομιστικού αγώνα
Οκτώβριος 1914 : Ο Ελληνικός Στρατός εισέρχεται για δεύτερη φορά ελευθερωτής στην Βόρεια ΄Ηπειρο.
Δυστυχώς η περίοδος ελευθερίας για τους Βορειοηπειρώτες, δεν διαρκεί για πολύ. Δύο χρόνια αργότερα, η Ελλάδα ολόκληρη σπαράσσεται από τον εθνικό διχασμό. Οι δύο πρωτεργάτες του θριάμβου των Βαλκανικών πολέμων, ο βασιλιάς Κωνσταντίνος και ο Ελ.Βενιζέλος, ωθούμενοι έντεχνα από τους "συμμάχους" μας, συγκρούονται χωρίζοντας την Ελλάδα στα δύο. Οι Ιταλοί και οι Γάλλοι εν συνεχεία, εκμεταλλευόμενοι αυτή την κατάσταση, καταλαμβάνουν τις περιοχές της Βόρειας Ηπείρου, επιβάλλοντας των εξαλβανισμό του πληθυσμού της. Οι Ελληνικές δυνάμεις, μέσα στην δίνη του διχασμού, συγκρούονται μεταξύ τους, αδιαφορώντας και καταδικάζοντας την μαρτυρική Βόρεια Ήπειρο, για άλλη μια φορά στην σκλαβιά.
Από τις ημερομηνίες σταθμούς στο Βορειοηπειρωτικό Ζήτημα, ας δούμε τον τελευταίο, δηλαδή την Άρση Εμπολέμου με την Αλβανία:
Αύγουστος 1987
Η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου, με υπουργό εξωτερικών τον Κάρολο Παπούλια, άρει το εμπόλεμο με την Αλβανία, δηλαδή την απεμπόληση των δικαιωμάτων μας επί της Βορείου Ηπείρου, χωρίς κανένα αντάλλαγμα και χωρίς καν να το ζητήσει η Αλβανία. Σε αληθινές Δημοκρατίες μόνον με δημοψήφισμα επιλύονται τόσο μεγάλα ΕΘΝΙΚΑ θέματα, αφού ενημερωθεί ο λαός πρώτα. Όλοι αυτοί οι αγώνες και θυσίες του ελληνικού λαού επί 500 χρόνια για ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ των δύστυχων Βορειοηπειρωτών παραγράφονται εν μία νυκτί και μάλιστα Αυγουστιάτικη, όπου ως γνωστόν, η χώρα βρίσκεται σε διάλυση στις παραλίες. Αυτό άραγε πως χαρακτηρίζεται;
Ακολουθούν ορισμένα επιπλέον ιστορικά στοιχεία για καλύτερη γνώση του θέματος (ενότητες 7, 8 και 9):
* Ας διαβάσουμε τα γεγονότα που συνέβησαν από το πρωτόκολλο της Φλωρεντίας έως τη ανακήρυξη της αυτονομίας (Πανηπειρωτική Συνέλευση του Αργυροκάστρου 30 Ιανουαρίου – 5 Φεβρουαρίου 1914).
* Στις 17η Μαΐου 1914 υπογράφεται το Πρωτόκολλο της Κερκύρας για την Αυτονομία της Βορείου Ηπείρου (ολόκληρο το κείμενο).
* Ποία η θέση του ΚΚΕ στο θέμα της Βορείου Ηπείρου:
Ἡ Δευτέρα Ολομέλεια της Κ.Ε. του ΚΚΕ (Νοέμβριος 1934) κατήγγειλε ως «ιμπεριαλιστικό αλυτρωτισμών» την διεκδίκηση της Β. Ηπείρου από την Ελλάδα.
Μετά τα γεωγραφικά και ιστορικά στοιχεία ας δούμε την στάση της Αλβανίας σήμερα στην Βόρεια Ήπειρο:
* Τον τελευταίο καιρό διαφαίνεται όλο και ποιο καθαρά μία προσπάθεια της Αλβανίας με την συνεργασία της Ιταλίας για μια πολιτισμική εισβολή και παραποίηση της ιστορίας της Ηπείρου. Η σκέψη αυτή δεν είναι καινούρια, όμως τον τελευταίο καιρό αρχίζει και λαμβάνει διαστάσεις.
* Επίσης το Ανώτατο Δικαστήριο της Αλβανίας θορυβήθηκε από το μεγάλο αριθμό πολιτών της χώρας που ζητούν δικαστικά την αλλαγή της αλβανικής εθνικότητας. Η πλειοψηφία των αιτήσεων προέρχονται από την περιοχή της Βορείου Ηπείρου και συγκεκριμένα από το Αργυρόκαστρο, τους Αγίους Σαράντα, την Πρεμετή και την Κορυτσά όπου ζητούν να καταγραφούν με Ελληνική εθνικότητα. Λίγες είναι οι αιτήσεις για άλλες εθνικότητες όπως είναι η Βουλγάρικη στην Γκολομπόρντα (κεντροανατολική Αλβανία), Μαυροβούνια βορειοανατολικά, ενώ υπάρχουν και κάποιες αιτήσεις από τη μειοψηφία των Βλάχων της Αλβανίας που πιστεύουν σε Ρουμάνικη καταγωγή τους.
* Η ελληνική ΕΥΠ επεξεργάζεται άκρως ενδιαφέρουσες (και ανησυχητικές) αναφορές, οι οποίες κάνουν λόγο για την ανασύσταση μετά από χρόνια ενός αλβανικού πυρήνα που δρα μέσα στην Ελλάδα και που αποσκοπεί στη συγκέντρωση κάθε πληροφορίας που έχει να κάνει με τη δραστηριότητα των βορειοηπειρωτικών κύκλων.
* Η δολοφονία του Αριστοτέλη Γκούμα στη Χιμάρα τρεις ημέρες πριν τον Δεκαπενταύγουστο, δεν παραξένεψε. Γνώριζαν ότι κάποια στιγμή, αργά ή γρήγορα θα συνέβαινε. Κάποιος Αλβανός από αυτούς που κατακλύζουν το καλοκαίρι τη Χιμάρα θα έδειχνε με το πιο βίαιο τρόπο την ενόχλησή του που η περιοχή μας έχει τόσο έντονο ελληνικό χαρακτήρα.
* Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ηπειρωτών Εξωτερικού (WCEA) απευθύνει έντονη παράκληση προς τις ΗΠΑ και την ΕΕ να λάβουν μέτρα, να εξασφαλίσουν ότι η απογραφή που έχει προγραμματιστεί για τον επόμενο μήνα στην Αλβανία και η οποία θα καταμετρήσει τις εθνικές και θρησκευτικές μειονότητες, για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες θα διεξαχθεί χωρίς εμπόδια, χειραγώγηση, παρενοχλήσεις ή εκφοβισμούς.
* Η ομογενής Λορένα Κόντρα απολύθηκε από το ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο της Αλβανίας, επειδή αρνήθηκε να υπογράψει το έγγραφο, που διακινείται από την «Ερυθρόμαυρη Συμμαχία», κατά της αναγραφής εθνικότητας και θρησκεύματος στην προσεχή απογραφή.
Η ομογενής δήλωσε θαρραλέα ότι είναι ελληνικής καταγωγής και δεν συμφωνεί με το κείμενο. Μετά από αυτό της ήρθε η ειδοποίηση της απόλυσης. Να σημειωθεί ότι της προσπάθειας της "Ερυθρόμαυρης Συμμαχίας" ηγείται ο αντιπρόεδρος του...Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου κ. Σπαχίου.
* Το ΥΠΕΞ σιωπά! Απογραφή πληθυσμού made in Albania: Δηλώνεις Έλληνας; Δεν καταγράφεται η εθνικότητα!
* Αυτά είναι λίγα από όσα συμβαίνουν σήμερα στην Βόρεια Ήπειρο.
Ακολουθεί η θέση των ΗΠΑ σχετικά με τις μειονότητες, οι οποίες θα μπορούσαν να προβούν σε Αντί-Αμερικανικές διαδηλώσεις τοποθετούν πρώτη την Ελληνική μειονότητα αλλά και τους Βλάχους στη συνέχεια. Δεν διευκρινίζονται οι λόγοι που θεωρούν ως κίνδυνο τις εθνικές μειονότητες και τις βάζει στην ίδια κατηγορία με τους Σουνίτες Μουσουλμάνους της Αλβανίας. Όπως και δεν διευκρινίζει τους λόγους για τους οποίου επιλέγει τις συγκεκριμένες μειονότητες Ελληνική, Αιγυπτιακή, Βλάχικη και Ρομά και όχι άλλες όπως τους Σκοπιανούς, Σέρβους ή Μαυροβούνιους.
Στην συνέχεια ο Νίκος Λυγερός μας μιλά για την ¨Στρατηγική Βόρεια Ήπειρο¨ (βίντεο) αλλά και παραλληλίζει το Μαυροβούνιο με την Β. Ήπειρο στο ¨Από το Μαυροβούνιο στη Β. Ήπειρο¨.
Σ΄αυτό το δεύτερο λέει χαρακτηριστικά ¨Αφού η Αλβανία ως κράτος κοσμικό θέλει να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να διαχωρίσει ξεκάθαρα τις θέσεις από την νέο οθωμανική προπαγάνδα της Τουρκίας και να προωθήσει την ύπαρξη της Βορείου Ηπείρου, αλλιώς το πιο πιθανό είναι να βρεθεί αντιμέτωπη με μια ανάλογη περίπτωση με το Μαυροβούνιο, το οποίο μάλιστα χρησιμοποιεί ακόμα και το ευρώ ως νόμισμα ενώ δεν ανήκει βέβαια στην ευρωζώνη για να διαχωρίσει τη θέση του με τη Σερβία που χρησιμοποιεί το δηνάριο. Το μοντέλο ή το σενάριο υπάρχει, στο χέρι της Αλβανίας είναι να επιλέξει την πορεία της για να ενταχθεί όσο πιο γρήγορα γίνεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση¨.
Ακολουθούν οι "χαμένους" Βλάχοι της Β. Ηπείρου που σπάνε την σιωπή τους σχετικά με την ελληνική τους συνείδηση (βίντεο).
Αξίζει, επίσης να δείτε το σπάνιο ντοκιμαντέρ για την ιστορία της Βορείου Ηπείρου «ΜΑΤΩΜΕΝΑ ΣΥΝΟΡΑ».
Τελευταίο σας παρουσιάζω το βιβλίο του Θεοφάνη Μαλκίδη ¨Η ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ¨ αναρτημένο στο skribd. Αποτελεί μία αξιόλογη εργασία που συντάχθηκε για λογαριασμό της ΠΑΝΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ.
Το πάζλ μας αποτελείται από τις παρακάτω ενότητες:
1. Βόρειος Ήπειρος (Εμβατήριο).
2. Η ονομασία Βόρειος Ήπειρος.
3. Αυτόνομος Βόρειος Ήπειρος.
4. Οι τρεις απελευθερώσεις της Βορείου Ηπείρου.
5. Βόρεια Ήπειρος: Το χρονικό του αυτονομιστικού αγώνα.
6. Ημερομηνίες σταθμοί στο Βορειοηπειρωτικό Ζήτημα- Άρση Εμπολέμου με την Αλβανία.
7. 17η Μαΐου 1914: Πρωτόκολλο Κερκύρας – Αυτονομία Βορείου Ηπείρου
8. ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΤΗΣ ΦΛΩΡΕΝΤΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΚΗΡΥΞΗ ΤΗΣ ΑΥΤΟΝΟΜΙΑΣ (Μέρος Β΄) .
9. Ιστορική αναδρομή: ΚΚΕ και Βορειοηπειρωτικό .
10. Aλβανο-ιταλική προσπάθεια παραποίησης της ιστορίας της Hπείρου.
11. 2000 πολίτες στην Αλβανία άλλαξαν με δικαστική απόφαση την εθνικότητα από Αλβανική σε Ελληνική ενώ εκκρεμούν πολύ περισσότερες...
12. «Μαρκάρουν» ομογενείς από την Αλβανία.
13. Ένωση Χειμαρριωτών: Για ποιό λόγο δολοφονήθηκε ο Αριστοτέλης Γκούμας.
14. Συναγερμός σε ΗΠΑ - ΕΕ από το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ηπειρωτών Εξωτερικού.
15. Απέλυσαν Ανώτατη δικαστικό στην Αλβανία, επειδή δήλωσε Ελληνίδα!
16. Το ΥΠΕΞ σιωπά! Απογραφή πληθυσμού made in Albania: Δηλώνεις Έλληνας; Δεν καταγράφεται η εθνικότητα!
17. Wikileaks: Οι φόβοι των ΗΠΑ για τους Βορειοηπειρώτες!
Εισήγηση του Νίκου Λυγερού με θέμα: "Στρατηγική Βόρειος Ήπειρος".
19. Από το Μαυροβούνιο στη Βόρεια Ήπειρο.
20. ΟΙ "ΧΑΜΕΝΟΙ" ΒΛΑΧΟΙ ΤΗΣ Β. ΗΠΕΙΡΟΥ ΣΠΑΝΕ ΤΗ ΣΙΩΠΗ ΤΟΥΣ!
21. «ΜΑΤΩΜΕΝΑ ΣΥΝΟΡΑ»: ΣΠΑΝΙΟ ντοκιμαντέρ για την ιστορία της Βορείου Ηπείρου (Βίντεο).
22. Η Εθνική Ελληνική μεινότητα στην Αλβανία .
10. Aλβανο-ιταλική προσπάθεια παραποίησης της ιστορίας της Hπείρου
Έτσι έχουμε, άνοιγμα Ιταλικού προξενείου στο Αργυρόκαστρο, δημιουργία Ιταλικού κέντρου γλώσσας και πολιτισμού στο Αργυρόκαστρο, Αλβανο-ιταλική προσπάθεια παραποίησης της ιστορίας της Ηπείρου δημιουργία τμήματος ιταλικής γλώσσας στο πανεπιστήμιο του Αργυροκάστρου, ανασκαφές από ιταλικές αρχαιολογικές αποστολές.
Πρόσφατα, στο Ιταλικό Πολιτιστικό Κέντρο στο Αργυρόκαστρο, πραγματοποιήθηκε έκθεση του ανασκαφικού έργου στην Κάτω Δρόπολη, παρουσία και του Αλβανού προέδρου Μπαμίρ Τόπι ο οποίος μίλησε για κοινή αλβανο-ιταλική πολιτιστική κληρονομιά. Με τον σφετερισμό της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς επιχειρείται να θολώσει το τοπίο και ίσως να πεισθούν και κάποιοι κάτοικοι πως δεν είναι καθαρά Έλληνες αλλά… απόγονοι των αρχαίων Ρωμαίων!!!!
Στην Χιμάρα ο εκλεκτός των Αλβανών νέος δήμαρχος έφερε στο δημοτικό συμβούλιο την πρόταση να γίνει στην Παλάσα της Χειμάρρας άγαλμα του Ιούλιου Καίσαρα (σημ. οι Ρωμαίοι κατέστρεψαν και εξανδραπόδισαν την Ήπειρο και τώρα θα αποκτήσουν και αγάλματα σε ένδειξη… ευγνωμοσύνης). Πιστεύω πως θα δούμε σύντομα και τους βλαχόφωνους Έλληνες να αναφέρονται σαν τα χαμένα αδέλφια των Ρωμαίων λεγεωνάριων. Το πρόβλημα είναι το επίσημο Ελληνικό κράτος τι κάνει, το ΥΠΕΞ και το Υπουργείο Πολιτισμού.
κοινοποίηση από Hellasontheweb.org
11. 2000 πολίτες στην Αλβανία άλλαξαν με δικαστική απόφαση την εθνικότητα από Αλβανική σε Ελληνική ενώ εκκρεμούν πολύ περισσότερες...
Το Ανώτατο Δικαστήριο της Αλβανίας θορυβήθηκε από το μεγάλο αριθμό πολιτών της χώρας που ζητούν δικαστικά την αλλαγή της αλβανικής εθνικότητας. Η πλειοψηφία των αιτήσεων προέρχονται από την περιοχή της Βορείου Ηπείρου και συγκεκριμένα από το Αργυρόκαστρο, τους Αγίους Σαράντα, την Πρεμετή και την Κορυτσά όπου ζητούν να καταγραφούν με Ελληνική εθνικότητα. Λίγες είναι οι αιτήσεις για άλλες εθνικότητες όπως είναι η Βουλγάρικη στην Γκολομπόρντα (κεντροανατολική Αλβανία), Μαυροβούνια βορειοανατολικά ενώ υπάρχουν και κάποιες αιτήσεις από τη μειοψηφία των Βλάχων της Αλβανίας που πιστεύουν σε Ρουμάνικη καταγωγή τους.
Το κράτος της Αλβανίας αναγνωρίζει επισήμως τρεις εθνικές μειονότητες, την Ελληνική, τη Σλαβομακεδονική και την Μαυροβούνια, σε περιορισμένες μειονοτικές ζώνες. Συγκεκριμένα οκτώ Ελληνικές επαρχίες στους νομούς Αργυροκάστρου, Αγίων Σαράντα και Δελβίνου, μία Μαυροβούνια επαρχία στη Σκόδρα και μία «Σλαβομακεδονική» στο Ντεβόλ. Τους περίπου 250.000 Βλάχους τους...
καταγράφει ως πολιτισμική αλβανική κοινότητα ενώ οι ίδιοι είναι μοιρασμένοι σε τρεις ομάδες, σε αυτούς που πιστεύουν ότι είναι Έλληνες, Αλβανοί και Ρουμάνοι.
Οι εκπρόσωποι των μειονοτήτων στην Αλβανία δεν αναγνωρίζουν τους αριθμούς του Αλβανικού κράτους εκτιμώντας το συνολικό αριθμό τους σε τετραπλάσιο μέχρι πενταπλάσιο του αριθμού που παρουσιάζει το επίσημο κράτος. Σε απογραφή που έγινε πριν την πτώση του κομουνιστικού καθεστώτος στην Αλβανία (1990) οι Έλληνες των 99 αναγνωρισμένων Ελληνικών χωριών, ανέρχονται περίπου στους 60.000, χωρίς να υπολογίζονται οι Έλληνες που κατοικούσαν στη Χειμάρρα, στην Κορυτσά, στην Πρεμετή, στην Άρτα Αυλώνας, στις πόλεις της Αλβανίας αλλά και τους μεικτούς γάμους.
Η ελεύθερη απογραφή με δυνατότητα αυτοπροσδιορισμού της εθνικότητας και θρησκείας, που πρόκειται να γίνει – πολιτικών ταραχών επιτρεπόντων - την ερχόμενη άνοιξη, θορύβησε τους εθνικιστικούς κύκλους της χώρας που τάχτηκαν εξ’ αρχής κατά αυτής της απογραφής, εκφράζοντας φόβους για πλασματική εικόνα μειονοτήτων, κυρίως από την Ελληνική στο νότο της χώρας, θεωρώντας ότι πολλοί Αλβανοί πολίτες θα δηλώσουν Έλληνες για να επωφεληθούν τα προνόμια των ομογενών Βορειοηπειρωτών που παρέχει το Ελληνικό κράτος.
Οι Βορειοηπειρώτες που κατέχουν το Ειδικό Δελτίο Ταυτότητα Ομογενούς στην Ελλάδα ανέρχονται στις 240.000
Οι δηλώσεις του Έλληνα Πρόξενου στην Κορυτσά, σε εκδήλωση των 20χρονων της Ομόνοιας (πολιτική οργάνωση της Ελληνικής Μειονότητας), ζητώντας από τους «μη αναγνωρισμένους» Έλληνες της Κορυτσάς, να μη φοβηθούν να δηλώσουν την Ελληνική καταγωγή τους, έγινε πρώτο θέμα και προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων. Το υπουργείο Εξωτερικών της Αλβανίας ζήτησε εξηγήσει από τον Έλληνα πρέσβη στα Τίρανα ενώ ο αντιπρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου ξεκίνησε έρευνα για όλες τις δικαστικές αποφάσεις αλλαγής εθνικότητας. Σύμφωνα με τον κ. Spahiu μέχρι στιγμής εκδικάστηκαν τελεσίδικα 2000 αποφάσεις αλλαγής εθνικότητας - στην πλειοψηφία τους από Αλβανική σε Ελληνική - ενώ εκκρεμούν πολύ περισσότερες.
Οι αιτήσεις προέρχονται από μη αναγνωρισμένες μειονοτικές ζώνες και από μεικτούς γάμους. Η Ομόνοια είχε καταγγείλει στο παρελθόν παραδικαστικά κυκλώματα στην Αλβανία που έβγαζαν τις αποφάσεις έναντι αμοιβής που ξεπερνούσε τις 2.000 Ευρώ.
Οι νευρικές αντιδράσεις και οι πιέσεις προς πάσα κατεύθυνση των Αλβανών, δεν προμηνύουν θετικά μηνύματα για ελεύθερη και ρεαλιστική απογραφή του πληθυσμού, ωστόσο η εμπλοκή και μόνιμη απαίτηση του διεθνή παράγοντα, δεν τους αφήνουν και πολλά περιθώρια. Το αν η Αλβανία θέλει να κάνει ένα βήμα προς την Ευρώπη ή θα επιλέξει τη γνωστή και συνηθισμένη μέθοδο της σε ανάλογες περιπτώσεις μένει να αποδειχθεί…
Από το Βορειοηπειρώτης
Το κράτος της Αλβανίας αναγνωρίζει επισήμως τρεις εθνικές μειονότητες, την Ελληνική, τη Σλαβομακεδονική και την Μαυροβούνια, σε περιορισμένες μειονοτικές ζώνες. Συγκεκριμένα οκτώ Ελληνικές επαρχίες στους νομούς Αργυροκάστρου, Αγίων Σαράντα και Δελβίνου, μία Μαυροβούνια επαρχία στη Σκόδρα και μία «Σλαβομακεδονική» στο Ντεβόλ. Τους περίπου 250.000 Βλάχους τους...
καταγράφει ως πολιτισμική αλβανική κοινότητα ενώ οι ίδιοι είναι μοιρασμένοι σε τρεις ομάδες, σε αυτούς που πιστεύουν ότι είναι Έλληνες, Αλβανοί και Ρουμάνοι.
Οι εκπρόσωποι των μειονοτήτων στην Αλβανία δεν αναγνωρίζουν τους αριθμούς του Αλβανικού κράτους εκτιμώντας το συνολικό αριθμό τους σε τετραπλάσιο μέχρι πενταπλάσιο του αριθμού που παρουσιάζει το επίσημο κράτος. Σε απογραφή που έγινε πριν την πτώση του κομουνιστικού καθεστώτος στην Αλβανία (1990) οι Έλληνες των 99 αναγνωρισμένων Ελληνικών χωριών, ανέρχονται περίπου στους 60.000, χωρίς να υπολογίζονται οι Έλληνες που κατοικούσαν στη Χειμάρρα, στην Κορυτσά, στην Πρεμετή, στην Άρτα Αυλώνας, στις πόλεις της Αλβανίας αλλά και τους μεικτούς γάμους.
Η ελεύθερη απογραφή με δυνατότητα αυτοπροσδιορισμού της εθνικότητας και θρησκείας, που πρόκειται να γίνει – πολιτικών ταραχών επιτρεπόντων - την ερχόμενη άνοιξη, θορύβησε τους εθνικιστικούς κύκλους της χώρας που τάχτηκαν εξ’ αρχής κατά αυτής της απογραφής, εκφράζοντας φόβους για πλασματική εικόνα μειονοτήτων, κυρίως από την Ελληνική στο νότο της χώρας, θεωρώντας ότι πολλοί Αλβανοί πολίτες θα δηλώσουν Έλληνες για να επωφεληθούν τα προνόμια των ομογενών Βορειοηπειρωτών που παρέχει το Ελληνικό κράτος.
Οι Βορειοηπειρώτες που κατέχουν το Ειδικό Δελτίο Ταυτότητα Ομογενούς στην Ελλάδα ανέρχονται στις 240.000
Οι δηλώσεις του Έλληνα Πρόξενου στην Κορυτσά, σε εκδήλωση των 20χρονων της Ομόνοιας (πολιτική οργάνωση της Ελληνικής Μειονότητας), ζητώντας από τους «μη αναγνωρισμένους» Έλληνες της Κορυτσάς, να μη φοβηθούν να δηλώσουν την Ελληνική καταγωγή τους, έγινε πρώτο θέμα και προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων. Το υπουργείο Εξωτερικών της Αλβανίας ζήτησε εξηγήσει από τον Έλληνα πρέσβη στα Τίρανα ενώ ο αντιπρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου ξεκίνησε έρευνα για όλες τις δικαστικές αποφάσεις αλλαγής εθνικότητας. Σύμφωνα με τον κ. Spahiu μέχρι στιγμής εκδικάστηκαν τελεσίδικα 2000 αποφάσεις αλλαγής εθνικότητας - στην πλειοψηφία τους από Αλβανική σε Ελληνική - ενώ εκκρεμούν πολύ περισσότερες.
Οι αιτήσεις προέρχονται από μη αναγνωρισμένες μειονοτικές ζώνες και από μεικτούς γάμους. Η Ομόνοια είχε καταγγείλει στο παρελθόν παραδικαστικά κυκλώματα στην Αλβανία που έβγαζαν τις αποφάσεις έναντι αμοιβής που ξεπερνούσε τις 2.000 Ευρώ.
Οι νευρικές αντιδράσεις και οι πιέσεις προς πάσα κατεύθυνση των Αλβανών, δεν προμηνύουν θετικά μηνύματα για ελεύθερη και ρεαλιστική απογραφή του πληθυσμού, ωστόσο η εμπλοκή και μόνιμη απαίτηση του διεθνή παράγοντα, δεν τους αφήνουν και πολλά περιθώρια. Το αν η Αλβανία θέλει να κάνει ένα βήμα προς την Ευρώπη ή θα επιλέξει τη γνωστή και συνηθισμένη μέθοδο της σε ανάλογες περιπτώσεις μένει να αποδειχθεί…
Από το Βορειοηπειρώτης
12. «Μαρκάρουν» ομογενείς από την Αλβανία
ΚΑΤΑΣΚΟΠΕΥΤΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΤΩΝ ΑΛΒΑΝΩΝ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ!
Αν και το έχουν «πνίξει» τα κατεστημένα Μ.Μ.Ε. στην Ελλάδα, στην πραγματικότητα το ζήτημα της ελληνικής μειονότητας της Αλβανίας έχει τεράστια σημασία για το μέλλον του ελληνισμού, αλλά και ευρύτερα των γεωπολιτικών εξελίξεων της περιοχής της ΝΑ Ευρώπης.
Το νέο φοβερό κύμα ανακατατάξεων που καταφτάνει (με αλλαγές συνόρων και πάλι, καινούριους στρατηγικούς συσχετισμούς και νέες συμμαχίες) θα συμπληρώσει το αρχικό κύμα, που είχε ξεκινήσει το 1991 με τη διάλυση της ενιαίας Γιουγκοσλαβίας και κατέληξε στην ανακήρυξη ανεξαρτητοποίησης του Κοσσυφοπεδίου από τους αλβανόφωνους Κοσοβάρους.
Στο πλαίσιο αυτό ελληνικοί συστημικοί κύκλοι έχουν ήδη ρίξει το σύνθημα του σιωπηρού πνευματικού στραγγαλισμού οτιδήποτε έχει να κάνει με την ύπαρξη της ελληνικής παρουσίας στην Αλβανία, κάτι που αναφέραμε ήδη στο κείμενό μας «Βόρεια Ήπειρος SOS» («Ελεύθερη Ώρα», 30.1.2011).
Δυστυχώς δικαιωθήκαμε απόλυτα, αφού δεν πέρασε ούτε καν ένας μήνας από τη δημοσίευση του παραπάνω κειμένου και ένας χαρακτηριστικός άνθρωπος της Νέας Εποχής, ο νέος δήμαρχος Θεσσαλονίκης Μπουτάρης, απαγόρευσε στο δημοτικό συμβούλιο στο οποίο προΐστατο ακόμα και την απλή αναφορά του όρου «Βόρεια Ήπειρος»!!!
Σίγουρα δεν χρειάζονται περισσότερα για να καταλάβει κανείς τη νέα γραμμή που έχει πέσει στους νεοεποχίτικους κύκλους (στους οποίους περιλαμβάνεται και ο δήμαρχος Αθηναίων Καμίνης), η οποία «συνιστά» τον ενδοτισμό στα εθνικά μας θέματα και τον οριστικό αφελληνισμό του γεωγραφικού χώρου της νότιας Αλβανίας…
Φυσικά η αλβανική πλευρά αισθάνεται ικανοποιημένη από τις μειοδοτικές κινήσεις των ελληνικών κυβερνητικών κύκλων, εφόσον αυτές υποβοηθούν τον βασικό της στόχο, που δεν είναι παρά η αλβανοποίηση της πανάρχαιας γης της Ελλοπίας…
Και το μόνο πραγματικά που φοβίζει τα Τίρανα είναι η αντίδραση των εξωελληνικών κύκλων που δρουν σε πλανητικό επίπεδο και που προσπαθούν να διαφυλάξουν τη γενικότερη ισορροπία στην περιοχή, υπερασπιζόμενοι τον ελληνικό χαρακτήρα της νοτιοαλβανικής επικράτειας (στις προσπάθειες αυτές ξένων και ομογενειακών δυνάμεων αναφερθήκαμε επίσης στα κείμενά μας).
Πρώτιστος λοιπόν στόχος των ασφαλίτικων μηχανισμών των Τιράνων είναι η θανάτωση εν τη γενέση της (πριν προλάβει δηλ. να ανδρωθεί) οποιασδήποτε ελληνικής κίνησης έχει να κάνει με το θέμα της προάσπισης της ελληνικής μειονότητας της Αλβανίας.
Μια κίνηση που βεβαίως δεν μπορεί παρά να προέλθει από τους πατριωτικούς ελληνικούς κύκλους και ειδικότερα αυτούς που έχουν έμπρακτα δείξει την ευαισθησία τους για το συγκεκριμένο θέμα. Συνεπώς η τακτική των αλβανικών υπηρεσιών ασφαλείας και πληροφοριών έχει να κάνει με τη συλλογή καταρχάς πληροφοριών για τους παραπάνω κύκλους και έπειτα με «ενέργειες αναχαίτισης» των όποιων δραστηριοτήτων τους…
Στο παρασκήνιο μαίνεται αυτή τη στιγμή ένας αδυσώπητος ψυχολογικός πόλεμος. Ένας πόλεμος νεύρων, με απίστευτες υπόγειες «μάχες χαρακωμάτων».
Εξάλλου η ελληνική ΕΥΠ επεξεργάζεται άκρως ενδιαφέρουσες (και ανησυχητικές) αναφορές, οι οποίες κάνουν λόγο για την ανασύσταση μετά από χρόνια ενός αλβανικού πυρήνα που δρα μέσα στην Ελλάδα και που αποσκοπεί στη συγκέντρωση κάθε πληροφορίας που έχει να κάνει με τη δραστηριότητα των βορειοηπειρωτικών κύκλων.
Τα άτομα που απαρτίζουν το «αόρατο» αυτό δίκτυο δρουν μεν με διπλωματική, εμπορική ή άλλη κάλυψη, αλλά στην πραγματικότητα εκφράζουν το αλβανικό παρακράτος, που φυσικά σαν στόχο έχει την εξάλειψη του ελληνισμού από τις νότιες επαρχίες της χώρας («γενοκτονία χαμηλής έντασης»).
Το παραπάνω αλβανικό δίκτυο έχει τη βάση του στην Αθήνα, αλλά και παραρτήματα στη Θεσσαλονίκη και τα Ιωάννινα.
Είχε καταγραφεί και παλαιότερα η ενεργοποίησή του σε δυο διαφορετικές φάσεις: η πρώτη επί ηγεμονίας στα Τίρανα του Ενβέρ Χότζα, στις αρχές της δεκαετίας του 1980, όταν στην Ελλάδα είχε εντατικοποιηθεί ο αγώνας του μητροπολίτη Δρυϊνουπόλεως Σεβαστιανού, και η δεύτερη μετά την πτώση του καθεστώτος Αλία, όταν η αλβανική κυβέρνηση φοβήθηκε μήπως η Ελλάδα – και αφού είχαν ενοποιηθεί και οι δυο Γερμανίες – θέσει θέμα επαναφοράς του βορειοηπειρωτικού θέματος στον ΟΗΕ (όπου παραμένει εκκρεμές από το 1946).
Η μυστική αυτή αλβανική παρακρατική «υπηρεσία» ασχολείται αποκλειστικά με τους Βορειοηπειρώτες που ζουν στην Ελλάδα, αφού εκείνους που παραμένουν στην Αλβανία τους θεωρεί ούτως ή άλλως ομήρους των Τιράνων και ότι «τους έχει στο χέρι».
Άρα είναι λογικό να στρέφει όλη της την προσοχή στα δρώμενα του ελλαδικού χώρου, αφού πιστεύει ότι μόνο από εκεί μέσα μπορεί να προέλθει κίνδυνος για τα αλβανικά εθνικά συμφέροντα: κίνδυνος, που – όπως ισχυρίζονται οι Αλβανοί εθνικιστές – δύναται να προκαλέσει ακόμα και τον ακρωτηριασμό της αλβανικής επικράτειας και την προσχώρηση του νότιου τμήματός της στην Ελλάδα!
Δεν μπορεί λοιπόν παρά να προξενεί πραγματικά εντύπωση το γεγονός της εκ νέου δραστηριοποίησης της «υπόγειας» αυτής οργάνωσης, κάτι που δείχνει σαφέστατα ότι οι εξελίξεις στις ελληνοαλβανικές σχέσεις είναι ραγδαίες και αναμένονται δραματικές εξελίξεις.
Δικαιώνονται έτσι όλες οι θέσεις μας, όπως έχουν εκφραστεί με μια σειρά από άρθρα στον Τύπο, αλλά και από τις ενέργειές μας για διεθνοποίηση του βορειοηπειρωτικού ζητήματος.
Το αλβανικό αυτό δίκτυο (που έχει σαν «άξονά» του το κέντρο της Αθήνας) έχει την ονομασία «Υπηρεσία Παρακολούθησης Δραστηριοτήτων Αλβανών της Νότιας Αλβανίας» και, σύμφωνα με νεώτερες ενημερώσεις, εστιάζει την προσοχή του σε μερικά σημεία που χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής.
Οι αλβανικές μυστικές υπηρεσίες πιστεύουν ότι στην Ελλάδα επέρχεται καταιγισμός πολιτικών εξελίξεων, που θα αλλάξουν ριζικά τις αντιλήψεις μας για τη Μεταπολίτευση και τον ρόλο των μέχρι τώρα κυρίαρχων πολιτικών δυνάμεων της χώρας: με δυο λόγια περνάμε σε μια νέα φάση, με νέες δυνάμεις να περνούν στο πολιτικό προσκήνιο, μια πραγματικά καινούρια εποχή για την Ελλάδα…
Μέχρι όμως τότε η αλβανική υπηρεσία πληροφοριών SHISH πιστεύει ότι τα γεγονότα στην Ελλάδα θα είναι τέτοιας δυναμικής, ώστε να «απορροφήσουν» την προσοχή των Ελλήνων στο εσωτερικό σκηνικό, αφήνοντας το πεδίο εντελώς ελεύθερο για να προχωρήσει στον αλβανικό νότο η εθνοκάθαρση του ελληνικού πληθυσμού…
Επομένως, το «βαθύ κράτος» των Τιράνων έχει ως κύριο μέλημμά του να μην προέλθει κάποια αρνητική γι’ αυτό έκπληξη από τους εν Ελλάδι βορειοηπειρωτικούς κύκλους, είτε πρόκειται για μεμονωμένα πρόσωπα είτε για οργανωμένα σωματεία.
Στο «εργαστήριο» λοιπόν του μυστικού δικτύου που έχει στηθεί μέσα στην Ελλάδα καταγράφονται τα πάντα όσα αφορούν τους παράγοντες του βορειοηπειρωτικού αγώνα στη χώρα μας (αυτούς που οι ίδιοι αποκαλούν… «Αλβανούς της νότιας Αλβανίας»!).
Στις ημέρες μας γίνεται κυριολεκτικά από το αλβανικό δίκτυο ολική «σάρωση» όλων των ατομικών στοιχείων που αφορούν τους εν λόγω παράγοντες, όπως π.χ. θέσεις που κατά καιρούς εκφράζουν για τα ελληνοαλβανικά θέματα, πιθανή κομματική δραστηριότητα, σχέσεις τους με το επίσημο ελληνικό κράτος, ταξίδια από και προς την Αλβανία, γενικότερες καθημερινές συνήθειες…
Ένα απίστευτο πραγματικά ηλεκτρονικού τύπου φακέλωμα, που ύστερα διοχετεύεται μέσω ειδικών «κυκλωμάτων» στα Τίρανα, όπου και λαμβάνονται οι τελικές αποφάσεις για το ποια θα πρέπει να είναι η αντιμετώπιση αυτών των παραγόντων…
Το θρίλερ που διαδραματίζεται αυτές τις ώρες και τις στιγμές στον αθέατο κόσμο των κατασκοπευτικών κύκλων (το περίφημο «ήσυχο μέτωπο») θα μπορούσαμε να το περιγράψουμε ως έναν ιδιότυπο «ψυχρό πόλεμο» Αθηνών-Τιράνων.
Άλλωστε οι γνωρίζοντες ξέρουν πολύ καλά ότι απώτατος στόχος του δικτύου είναι ο εγκλωβισμός των παραπάνω παραγόντων, κάτι που μπορεί να γίνει με διάφορους τρόπους έμμεσου εκβιασμού και επιβολής δύναμης: ακόμα και για «κλείσιμο των συνόρων» από τα Τίρανα σε «επιλεγμένους»-στοχευμένους Βορειοηπειρώτες σε (μια καθόλου απίθανη) «κατάσταση έκτακτης ανάγκης» κάνουν λόγο διάφορες πληροφορίες!…
Το συμπέρασμα λοιπόν που βγαίνει είναι ότι το αλβανικό παρακράτος έχει «σταμπάρει» για τα καλά πολλούς ομοεθνείς μας και Έλληνες πατριώτες.
Τους έχει στο στόχαστρο της προσοχής του και συγκεντρώνει πολύτιμο υλικό, που – όταν φτάσει η ώρα – θα χρησιμοποιηθεί εναντίον του ελληνισμού… Το κακό όμως για το πρακτορικό αυτό δίκτυο είναι ότι και του ίδιου οι κινήσεις «επιβλέπονται» από μια ανώτερη δύναμη!
Δ-ρ Ησαΐας Κωνσταντινίδης
eloraΤο αλίευσα ΕΔΩ http://nationalpride.wordpress.com/..........
13. Ένωση Χειμαρριωτών: Για ποιό λόγο δολοφονήθηκε ο Αριστοτέλης Γκούμας.
Η δολοφονία του Αριστοτέλη Γκούμα στη Χιμάρα τρεις ημέρες πριν τον Δεκαπενταύγουστο, δεν μας παραξένεψε. Ξέραμε ότι κάποια στιγμή, αργά ή γρήγορα θα συνέβαινε. Κάποιος Αλβανός από αυτούς που κατακλύζουν το καλοκαίρι τη Χιμάρα θα έδειχνε με πιο βίαιο τρόπο την ενόχλησή του που η περιοχή μας έχει τόσο έντονο ελληνικό χαρακτήρα.
Αυτό είναι και το ιδεολογικό πρόβλημα της Αλβανίας με τη Χιμάρα. Λόγω της προπαγάνδας που ξεκινάει από την εποχή Χότζα και συνεχίζεται μέχρι σήμερα, πολλοί Αλβανοί πιστεύουν (αρκετοί καλόπιστα) ότι οι κάτοικοι της Χιμάρας δεν είναι ελληνικής καταγωγής. Τους λένε ότι μάθαμε ελληνικά τα...
τελευταία χρόνια που πήγαμε στην Ελλάδα για να βρούμε εργασία. Τους βομβαρδίζουν το μυαλό ότι δεν είμαστε Έλληνες αλλά Αλβανοί που προδώσαμε τη γλώσσα μας και την καταγωγή μας και ξιπαζόμαστε να μιμούμαστε τους Έλληνες.
Αυτή την προπαγάνδα αναπαράγουν ο τύπος και τα σχολικά βιβλία και εφαρμόζουν και οι κρατικές αρχές. Αυτή την προπαγάνδα πρέπει να καταπολεμήσουμε με μέτρα τα οποία θα χτυπάνε το πρόβλημα στη ρίζα του.
Καλούμε την αλβανική κυβέρνηση να λάβει τα ακόλουθα μέτρα:
1. Απομάκρυνση Αξιωματικών αστυνομίας: Άμεση απομάκρυνση όλων των αξιωματικών της αστυνομίας που υπηρετούν στην αστυνομική διεύθυνση Χιμάρας. Ενέχονται στη συγκάλυψη της δολοφονίας του Αριστοτέλη και στην εικόνα που μεταδόθηκε τις πρώτες ώρες μετά το συμβάν. Επίσης συστηματικά συγκαλύπτουν περιστατικά βίας εναντίον μελών της ελληνικής εθνικής μειονότητας στην περιοχή της Χιμάρας.
2. Τοποθέτηση δημοσίων πινακίδων στην ελληνική: Τοποθέτηση σε όλη την περιοχή της Χιμάρας δίγλωσσων δημοσίων πινακίδων στην αλβανική και στην ελληνική γλώσσα. Αυτό αποτελεί και υποχρέωση της Αλβανίας με βάση τη Σύμβαση - Πλαίσιο για τις μειονότητες που έχει υπογράψει. Η τοποθέτηση των πινακίδων θα αποτελεί και ένα επίσημο μήνυμα προς όλους τους επισκέπτες της Χιμάρας από την υπόλοιπη Αλβανία, ότι στην περιοχή κατοικούν πολίτες που ανήκουν στην Ελληνική Εθνική Μειονότητα.
3. Κατάργηση αναγνωρισμένων μειονοτικών περιοχών: Η αλβανική πρακτική αυθαίρετου διαχωρισμού μεταξύ «αναγνωρισμένων μειονοτικών ζωνών» και άλλων περιοχών, αμιγώς ελληνικών, όπως π.χ. η Χιμάρα, η Κορυτσά και η Πρεμετή οι κάτοικοι των οποίων θεωρούνται «Αλβανοί» πρέπει να τερματισθεί το συντομότερο. Είναι ένα θέμα που παραπέμπει στους διαχωρισμούς της εποχής Χότζα.
4. Ελληνική γλώσσα στη δημόσια διοίκηση: Η δημόσια διοίκηση όταν απευθύνεται στη Χιμάρα θα πρέπει να χρησιμοποιεί στα έγγραφά της την ελληνική γλώσσα. Καμία διοικητική ή δικαστική πράξη που αφορά σε κατοίκους της Χιμάρας δεν θα εκτελείται εάν δεν είναι γραμμένη στην ελληνική γλώσσα.
5. Δημιουργία γραφείου προστασίας της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας: Λόγω του αυξημένου αριθμού περιστατικών βίας στην περιοχή της Χιμάρας ζητάμε τη δημιουργία γραφείου προστασίας της μειονότητας που θα εγκατασταθεί στην πόλη της Χιμάρας. Το γραφείο αυτό πρέπει να τελεί υπό την υψηλή εποπτεία του ΟΑΣΕ και να στελεχώνεται από προσωπικό που θα επιλέξει ο ΟΑΣΕ και θα μισθοδοτείται από την αλβανική κυβέρνηση.
Αυτό είναι και το ιδεολογικό πρόβλημα της Αλβανίας με τη Χιμάρα. Λόγω της προπαγάνδας που ξεκινάει από την εποχή Χότζα και συνεχίζεται μέχρι σήμερα, πολλοί Αλβανοί πιστεύουν (αρκετοί καλόπιστα) ότι οι κάτοικοι της Χιμάρας δεν είναι ελληνικής καταγωγής. Τους λένε ότι μάθαμε ελληνικά τα...
τελευταία χρόνια που πήγαμε στην Ελλάδα για να βρούμε εργασία. Τους βομβαρδίζουν το μυαλό ότι δεν είμαστε Έλληνες αλλά Αλβανοί που προδώσαμε τη γλώσσα μας και την καταγωγή μας και ξιπαζόμαστε να μιμούμαστε τους Έλληνες.
Αυτή την προπαγάνδα αναπαράγουν ο τύπος και τα σχολικά βιβλία και εφαρμόζουν και οι κρατικές αρχές. Αυτή την προπαγάνδα πρέπει να καταπολεμήσουμε με μέτρα τα οποία θα χτυπάνε το πρόβλημα στη ρίζα του.
Καλούμε την αλβανική κυβέρνηση να λάβει τα ακόλουθα μέτρα:
1. Απομάκρυνση Αξιωματικών αστυνομίας: Άμεση απομάκρυνση όλων των αξιωματικών της αστυνομίας που υπηρετούν στην αστυνομική διεύθυνση Χιμάρας. Ενέχονται στη συγκάλυψη της δολοφονίας του Αριστοτέλη και στην εικόνα που μεταδόθηκε τις πρώτες ώρες μετά το συμβάν. Επίσης συστηματικά συγκαλύπτουν περιστατικά βίας εναντίον μελών της ελληνικής εθνικής μειονότητας στην περιοχή της Χιμάρας.
2. Τοποθέτηση δημοσίων πινακίδων στην ελληνική: Τοποθέτηση σε όλη την περιοχή της Χιμάρας δίγλωσσων δημοσίων πινακίδων στην αλβανική και στην ελληνική γλώσσα. Αυτό αποτελεί και υποχρέωση της Αλβανίας με βάση τη Σύμβαση - Πλαίσιο για τις μειονότητες που έχει υπογράψει. Η τοποθέτηση των πινακίδων θα αποτελεί και ένα επίσημο μήνυμα προς όλους τους επισκέπτες της Χιμάρας από την υπόλοιπη Αλβανία, ότι στην περιοχή κατοικούν πολίτες που ανήκουν στην Ελληνική Εθνική Μειονότητα.
3. Κατάργηση αναγνωρισμένων μειονοτικών περιοχών: Η αλβανική πρακτική αυθαίρετου διαχωρισμού μεταξύ «αναγνωρισμένων μειονοτικών ζωνών» και άλλων περιοχών, αμιγώς ελληνικών, όπως π.χ. η Χιμάρα, η Κορυτσά και η Πρεμετή οι κάτοικοι των οποίων θεωρούνται «Αλβανοί» πρέπει να τερματισθεί το συντομότερο. Είναι ένα θέμα που παραπέμπει στους διαχωρισμούς της εποχής Χότζα.
4. Ελληνική γλώσσα στη δημόσια διοίκηση: Η δημόσια διοίκηση όταν απευθύνεται στη Χιμάρα θα πρέπει να χρησιμοποιεί στα έγγραφά της την ελληνική γλώσσα. Καμία διοικητική ή δικαστική πράξη που αφορά σε κατοίκους της Χιμάρας δεν θα εκτελείται εάν δεν είναι γραμμένη στην ελληνική γλώσσα.
5. Δημιουργία γραφείου προστασίας της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας: Λόγω του αυξημένου αριθμού περιστατικών βίας στην περιοχή της Χιμάρας ζητάμε τη δημιουργία γραφείου προστασίας της μειονότητας που θα εγκατασταθεί στην πόλη της Χιμάρας. Το γραφείο αυτό πρέπει να τελεί υπό την υψηλή εποπτεία του ΟΑΣΕ και να στελεχώνεται από προσωπικό που θα επιλέξει ο ΟΑΣΕ και θα μισθοδοτείται από την αλβανική κυβέρνηση.
14. Συναγερμός σε ΗΠΑ - ΕΕ από το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ηπειρωτών Εξωτερικού
Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ηπειρωτών Εξωτερικού (WCEA) απευθύνει έντονη παράκληση προς τις ΗΠΑ και την ΕΕ να λάβουν μέτρα, να εξασφαλίσουν ότι η απογραφή που έχει προγραμματιστεί για τον επόμενο μήνα στην Αλβανία και η οποία θα καταμετρήσει τις εθνικές και θρησκευτικές μειονότητες, για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες θα διεξαχθεί χωρίς εμπόδια, χειραγώγηση, παρενοχλήσεις ή εκφοβισμούς.Ο εκφοβισμός ήδη άρχισε. Νωρίτερα αυτό το χρόνο το αλβανικό κοινοβούλιο ψήφισε νόμο, βάσει του οποίου θα επιβάλλεται πρόστιμο χιλίων δολαρίων ΗΠΑ ($1.000), το οποίο αντιστοιχεί σε μηνιαίους μισθούς αρκετών μηνών στην Αλβανία, θα επιβληθεί σε εκείνους που δηλώνουν στην απογραφή εθνική ταυτότητα που δεν ήταν καταχωρημένη στα οικογενειακά μητρώα. Ο νόμος αυτός παραβιάζει το Σύνταγμα της Αλβανίας και το Διεθνές Δίκαιο, που ορίζουν ότι κάθε πρόσωπο έχει το δικαίωμα να δηλώσει οποιαδήποτε εθνική ταυτότητα, στην οποία νιώθει ότι ανήκει, και για τους λόγους αυτούς είναι απίθανο να εφαρμοστεί.
Παρόλα αυτά ψηφίστηκε για να εκφοβίσει μέλη μειονοτήτων, τα οποία φοβόταν να δηλώσουν τους εθνικούς δεσμούς των κατά τη διάρκεια του μακροχρόνιου σταλινικού καθεστώτος στη χώρα και θα φοβηθούν ότι θα τιμωρηθούν, εφόσον πράξουν κάτι τέτοιο και τώρα. Ενάντιοι του νόμου πιστεύουν ότι πολλοί Αλβανοί δεν γνωρίζουν τα συνταγματικά τους δικαιώματα και ότι δεν θα δηλώσουν την εθνική τους ταυτότητα στην επερχόμενη απογραφή από φόβο ότι θα τους επιβληθεί πρόστιμο, εφόσον η δήλωσή τους δεν αντιστοιχεί με την καταχώρηση στα αντίστοιχα οικογενειακά μητρώα.
Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ηπειρωτών Εξωτερικού (WCEA) καλεί την Ουάσιγκτον και τις Βρυξέλλες να στείλουν αντιπροσώπους τους στην Αλβανία και να εκδώσουν ανακοινώσεις ότι οι πολίτες της χώρας μπορούν να δηλώσουν τις εθνοτικές και θρησκευτικές πεποιθήσεις τους χωρίς φόβο αντιποίνων, συμπεριλαμβανομένης της πληρωμής προστίμου, όπως απαιτεί ο νέος νόμος.
«Οι αλβανικές αρχές και πολλοί νομοθέτες έχουν κατ΄ επανάληψη προσπαθήσει να εμφανίσουν μειωμένο τον αριθμό της ελληνικής εθνικής μειονότητας, καθώς και άλλων μειονοτήτων στη χώρα, ώστε να τους αρνηθούν τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα” δήλωσε ο Πρόεδρος του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ηπειρωτών Εξωτερικού (WCEA) Χρυσόστομος Δήμου. “Ο νέος νόμος αποσκοπεί στο να διαιωνίσει αυτήν την πολιτική και οι Αλβανοί πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν χρειάζεται να τον φοβούνται και επομένως μπορούν να δηλώσουν ελεύθερα την εθνική τους ταυτότητα στην νέα απογραφή. Μόνο οι ΗΠΑ και η ΕΕ έχουν το κύρος στην Αλβανία να πείσουν τους πολίτες της ότι μπορούν να δηλώσουν την εθνική και θρησκευτική τους ταυτότητα ελεύθερα χωρίς φόβο για τυχόν μετέπειτα αντίποινα και τις καλούμε να προσφέρουν αυτές τις διαβεβαιώσεις το συντομότερο δυνατό».
Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ηπειρωτών Εξωτερικού (WCEA) επίσης καλεί όλους τους διεθνείς οργανισμούς που θα επιβλέψουν την απογραφή να λάβουν κάθε προφύλαξη, ώστε να εξασφαλίσουν ότι οι Αλβανοί πολίτες θα έχουν ευρεία και ανεμπόδιστη ευκαιρία να συμπληρώσουν και υποβάλουν τα έντυπα απογραφής και ότι οι δηλώσεις τους θα προσμετρηθούν πλήρως και με ακρίβεια.
«Είναι εμφανές βλέποντας τον νόμο που ψηφίστηκε πρόσφατα για να εκφοβίσει τους Αλβανούς ότι ισχυρές αντιδραστικές δυνάμεις στην χώρα είναι αποφασισμένες να υποσκάψουν μια έντιμη καταμέτρηση των εθνικών και θρησκευτικών μειονοτήτων εντός του αλβανικού έθνους και σχεδιάζουν να χρησιμοποιήσουν κάθε διαθέσιμο μέσο σε αυτούς, ώστε να το αποφύγουν», είπε ο Επίτιμος Πρόεδρος Νικόλαος Γκατζογιάννης. «Δεν πρέπει να τους επιτραπεί να επιτύχουν διότι ο αλβανικός λαός περίμενε 80 χρόνια για αυτήν την ευκαιρία».
typos@world-epirotes.org
//www.world-epirotes.orgΤο αλίευσα ΕΔΩ http://www.elzoni.gr/html/ent/385/ent.13385.asp
15. Απέλυσαν Ανώτατη δικαστικό στην Αλβανία, επειδή δήλωσε Ελληνίδα!
Μία εξέλιξη η οποία θα πρέπει να θορυβήσει πάρα πολύ τον νέο υπουργό εξωτερικών της χώρας μας, είχαμε ανήμερα του ανασχηματισμού. Όπως μας πληροφορεί ιστοσελίδα που ασχολείται συχνά πυκνά με ζητήματα της ελληνικής εθνικής μειονότητας στην Αλβανία, η ομογενής Λορένα Κόντρα απολύθηκε από το ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο της Αλβανίας, επειδή αρνήθηκε να υπογράψει το έγγραφο, που διακινείται από την «Ερυθρόμαυρη Συμμαχία», κατά της αναγραφής εθνικότητας και θρησκεύματος στην προσεχή απογραφή.Η ομογενής δήλωσε θαρραλέα ότι είναι ελληνικής καταγωγής και δεν συμφωνεί με το κείμενο. Μετά από αυτό της ήρθε η ειδοποίηση της απόλυσης. Να σημειωθεί ότι της προσπάθειας της "Ερυθρόμαυρης Συμμαχίας" ηγείται ο αντιπρόεδρος του...
Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου κ. Σπαχίου. Σε σχετική ανακοίνωση η Συντονιστική Φοιτητική Ένωση Βορειοηπειρωτικού Αγώνα αναφέρει ότι "η κλιμάκωση των διώξεων κατά των Ελλήνων και η απειλή της απόλυσης όσων εργάζονται στο αλβανικό δημόσιο, αποδεικνύουν περίτρανα ότι δεν έχει μεταβληθεί η πάγια ανθελληνική στάση των Αλβανών έναντι των Μειονοτικών, την οποία και καταγγέλλουμε.
Και προστίθεται στην ανακοίνωση:"Οι ασκούντες την εξωτερική πολιτική της πατρίδας μας, πρέπει να είναι σε επιφυλακή για να προασπίσουν τα συμφέροντα των ομοεθνών μας, καθώς η Αλβανία δείχνει να διολισθαίνει σε πρακτικές που θυμίζουν εποχές του αλήστου μνήμης καθεστώτος του Χότζα". Αυτή η εξέλιξη έρχεται σε συνέχεια των όσων συνέβησαν μετά την τελευταία εκλογική αναμέτρηση στην γείτονα χώρα, όπου η ελληνική μειονότητα κατάφερε να χάσει τον Δήμο της Χειμμάρας αλλά και την αναβολή ακριβώς της απογραφής που σαν σκοπό είχε την αφαίρεση της ερώτησης σχετικά με την καταγωγή.
Είναι πλέον δεδομένο ότι οι Αλβανικές αρχές θέλουν να ξεμπερδέψουν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα με την ελληνική μειονότητα. Και η χώρα μας αδιαφορεί πλήρως για τα όσα λαμβάνουν χώρα στην Αλβανία, όχι μόνο αφήνοντας τέτοιου είδους διακρίσεις ασχολίαστες αλλά και εφαρμόζοντας στην πράξη μια τακτική εγκατάλειψης του Βορειοηπειρωτικού ελληνισμού. Παραδείγματος χάριν η υπόθεση των ελληνικών σχολείων / φροντιστηρίων Όμηρος, τα οποία αναμένεται σύντομα να κλείσουν για ... οικονομικούς λόγους.
elkosmos.grΤο αλίευσα ΕΔΩ http://www.epirus-ellas.gr/2011/06/blog-post_2120.html
16. Το ΥΠΕΞ σιωπά! Απογραφή πληθυσμού made in Albania: Δηλώνεις Έλληνας; Δεν καταγράφεται η εθνικότητα!
Το φιλόδοξο εγχείρημα της Αλβανικής Κυβέρνησης για να κάνει, την πρώτη ελεύθερη απογραφή πληθυσμού όπου μεταξύ των άλλων οι πολίτες μπορούν να αυτοπροσδιοριστούν ως προς την εθνικότητα, το θρήσκευμα και την μητρική τους γλώσσα, φαίνεται πως καταρρέει. Δεν είναι μόνο οι αντιδράσεις των εκπροσώπων των μειονοτήτων που αντιτίθενται στο ερωτηματολόγιο και το νομικό πλαίσιο αλλά δεν υπάρχει και το κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό για κάτι τέτοιο. Για τους 15.000 απογραφείς δεν έγινε καμία εκπαίδευση και μη γνωρίζοντας οι ίδιοι τη διαδικασία, επηρεάζονται από τις διάφορες εθνικιστικές φωνές που κατέκλισαν τις αλβανικές τηλεοράσεις πριν και κατά τη διάρκεια της απογραφής (1-20 Οκτώβρη). Η μεγαλύτερη «μάχη» δίνεται στην Κορυτσά, περιοχή στην οποία οι Αλβανοί δεν μπορούν να χωνέψουν πως υπάρχουν Έλληνες.
Σε ερώτηση δημοσιογράφου προς απογραφέα, «τι κάνετε» όταν δηλώνουν Έλληνες»; Η νεαρή απογραφέας απάντησε απλά: «Συμπληρώνουμε απλώς το ονοματεπώνυμο και κανένα άλλο στοιχείο»!!!
Η Κορυτσά αυτή τη στιγμή θυμίζει τη Χειμάρρα του 2000, τότε που ενώ ήταν βέβαιο ότι η Αλβανική Κυβέρνηση του Φατός Νάνο δεν θα επέτρεπε τη νίκη του Βασίλη Μπολάνο - θεωρώντας ότι παραδίδει τη Χειμάρρα στους Έλληνες - ο αγώνας της Ομόνοιας, το πείσμα των Χειμαρραίων και το μαγειρεμένο έστω ποσοστού του 40%, ανάγκασε αλβανούς και ξένους να μιλούν για πρώτη φορά για την ελληνική μειονότητα της Χειμάρρας.
Το αλίευσα ΕΔΩ ellinonea
17. Wikileaks: Οι φόβοι των ΗΠΑ για τους Βορειοηπειρώτες!
Σύμφωνα με το από 2009-02-27 τηλεγράφημα της Αμερικανικής πρεσβείας στα Τίρανα με τίτλο "Ερωτηματολόγιο του προφίλ ενός ασφαλούς περιβάλλοντος" και κωδική ονομασία TIRANA000140, το οποίο αποτελεί ουσιαστικά απαντήσεις του πρέσβη Ουίδερς σε ερωτήσεις που του είχαν σταλεί προηγουμένως. Το cablegram (τηλεγράφημα) του Wikileak προβάλει τους πιθανούς κινδύνους για τις ΗΠΑ από ομάδες, διαδηλώσεις, τρομοκράτες κλπ.
Στην πρώτη παράγραφο με υπότιτλο Διαδηλώσεις, αριθμεί τις μειονότητες οι οποίες θα μπορούσαν να προβούν σε Αντί-Αμερικανικές διαδηλώσεις αριθμώντας πρώτη την Ελληνική μειονότητα αλλά και τους Βλάχους στη συνέχεια. Ο Ουίδερς δεν διευκρινίζει τους λόγους που θεωρεί ως κίνδυνο τις εθνικές μειονότητες και τις βάζει στην ίδια κατηγορία με τους Σουνίτες Μουσουλμάνους της Αλβανίας. Όπως και δεν διευκρινίζει τους λόγους για τους οποίου επιλέγει τις συγκεκριμένες μειονότητες Ελληνική, Αιγυπτιακή, Βλάχικη και Ρομά και όχι άλλες όπως τους Σκοπιανούς, Σέρβους ή Μαυροβούνιους.
Ακολουθεί το τηλεγράφημα το οποίο κατατάσσεται ως ΑΠΟΡΡΗΤΟ:
« 1. (C) ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ
Ναι, υπάρχουν τέσσερις μεγάλες θρησκευτικές ομάδες που στη θεωρία, θα μπορούσαν να πραγματοποιήσουν αντιαμερικανικές διαδηλώσεις. Ωστόσο, καθώς η Αλβανία έχει μια μακρά ιστορία διαθρησκευτικής ανοχής και σχεδόν όλοι οι Αλβανοί είναι φιλο-Αμερικανός, κρίνουμε την προοπτική αυτή μακρινή. Κάποια ριζοσπαστικά στοιχεία μέσα στη Suni (Σουνίτικη) μουσουλμανική κοινότητα θα είναι τα πιο πιθανά να διαδηλώσουν κατά των ΗΠΑ, στην περίπτωση που προκληθούν. Υπάρχουν διάφορες εθνικές κοινότητες στην χώρα, συμπεριλαμβανομένης της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ, Αιγυπτιακή, ΒΛΑΧΙΚΗΣ και ΡΟΜΑ. (τα κεφαλαία είναι όπως στο τηλεγράφημα) Ενδεχομένως κάποια από αυτές τις ομάδες θα μπορούσε να διενεργήσει αντι-αμερικανικές διαδηλώσεις, ωστόσο, καμία τους δεν το έχει κάνει. Αυτές οι πιθανές διαδηλώσεις θα μπορούσαν να είναι σημαντικές σε θέρμη, αλλά όχι σε αριθμό συμμετεχόντων, αν και μέχρι στιγμής, δεν έχει υπάρξει καμία σημαντική θρησκευτική διαδήλωση στα Τίρανα. »
Ναι, υπάρχουν τέσσερις μεγάλες θρησκευτικές ομάδες που στη θεωρία, θα μπορούσαν να πραγματοποιήσουν αντιαμερικανικές διαδηλώσεις. Ωστόσο, καθώς η Αλβανία έχει μια μακρά ιστορία διαθρησκευτικής ανοχής και σχεδόν όλοι οι Αλβανοί είναι φιλο-Αμερικανός, κρίνουμε την προοπτική αυτή μακρινή. Κάποια ριζοσπαστικά στοιχεία μέσα στη Suni (Σουνίτικη) μουσουλμανική κοινότητα θα είναι τα πιο πιθανά να διαδηλώσουν κατά των ΗΠΑ, στην περίπτωση που προκληθούν. Υπάρχουν διάφορες εθνικές κοινότητες στην χώρα, συμπεριλαμβανομένης της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ, Αιγυπτιακή, ΒΛΑΧΙΚΗΣ και ΡΟΜΑ. (τα κεφαλαία είναι όπως στο τηλεγράφημα) Ενδεχομένως κάποια από αυτές τις ομάδες θα μπορούσε να διενεργήσει αντι-αμερικανικές διαδηλώσεις, ωστόσο, καμία τους δεν το έχει κάνει. Αυτές οι πιθανές διαδηλώσεις θα μπορούσαν να είναι σημαντικές σε θέρμη, αλλά όχι σε αριθμό συμμετεχόντων, αν και μέχρι στιγμής, δεν έχει υπάρξει καμία σημαντική θρησκευτική διαδήλωση στα Τίρανα. »
Ακολουθεί το Αγγλικό αυθεντικό κείμενο:
ID
| 09TIRANA140 | |
SUBJECT
| SECURITY ENVIRONMENT PROFILE QUESTIONNAIRE - | |
DATE
| 2009-02-27 00:00:00 | |
CLASSIFICATION
| SECRET | |
ORIGIN
| Embassy Tirana | |
TEXT
| S E C R E T TIRANA 000140 DS/IP/ATA, DS/IP/EUR E.O. 12958: DECL: 02/26/2019 TAGS: ASEC, PTER SUBJECT: SECURITY ENVIRONMENT PROFILE QUESTIONNAIRE - SPRING 2009 REF: STATE 33533 Classified By: RSO PATRICK LEONARD FOR REASON 1.4 (g) 1. (C) DEMONSTRATIONS A. Yes, there are four major religious groups that in theory, could carry out anti-American demonstrations. However, as Albania has a long history of inter-faith tolerance and almost all Albanians are pro-American, we judge the prospect to be remote. Some radical elements within the Suni Muslim community would be the most likely to demonstrate against the U.S., if so provoked. There are several ethnic communities in the country including GREEK, Egyptian, VLACH and ROMA. Potentially any of these groups could carry out anti-American demonstrations, however, none have done so. These potential demonstrations could be significant in fervor but not in number of participants, although so far, there have been no significant religious demonstrations in Tirana. |
18. Εισήγηση του Νίκου Λυγερού με θέμα: "Στρατηγική Βόρειος Ήπειρος"
BINTEOhttp://www.youtube.com/watch?v=QKQgVfia6ks&feature=channel
Εισήγηση του Νίκου Λυγερού
με θέμα: "Στρατηγική Βόρειος Ήπειρος"
στην εκδήλωση με θέμα:
"Η Βόρειος Ήπειρος Παρελθόν, Παρόν και Μέλλον"
Divani Caravel Hotel, αίθουσα Ολυμπία,
Αθήνα 08/04/2012
http://www.neb.gr/node/3717
19. Από το Μαυροβούνιο στη Βόρεια Ήπειρο
Του Νίκου Λυγερού
Το Μαυροβούνιο ήταν ανεξάρτητο πριγκιπάτο έως το 1910 στη συνέχεια μετατράπηκε σε βασίλειο και ενσωματώθηκε στο Βασίλειο της Γιουγκοσλαβίας το 1918 έως το 1945. Μετέπειτα ανήκε στην Ομοσπονδιακή Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας έως το 1992. Ύστερα δημιουργήθηκε η Ομοσπονδία Σερβίας και Μαυροβουνίου το 2003, η οποία διαλύθηκε μετά το δημοψήφισμα ανεξαρτησίας του Μαυροβουνίου.
Το 2006 το Μαυροβούνιο έγινε το 192ο μέλος του ΟΗΕ και το 2007 μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης. Αυτή η ιστορική αναδρομή έχει ως στόχο τη διευκρίνιση της κατάστασης ενός κράτους με πληθυσμό μικρότερο του εκατομμυρίου με έκταση 13, 812 km2, με σύνορα 625 χιλιόμετρα και 293, 5 χιλιόμετρα. Αυτά τα αντικειμενικά στοιχεία, που θα παίξουν ένα σημαντικό ρόλο και για τον καθορισμό της ΑΟΖ του Μαυροβουνίου, είναι ενδεικτικό μιας τάσης.
Όποιες και αν ήταν οι προσπάθειες της Σερβίας να αφομοιώσει το Μαυροβούνιο όλα αυτά τα χρόνια με διάφορα συστήματα, συνειδητοποιούμε ότι η διαφορά έκανε τη διαφορά και η λύση βρέθηκε μέσω του ευρωπαϊκού πλαισίου. Επιπλέον πρέπει μακροπρόθεσμα να αντιληφθούμε ότι η ένταξη του Μαυροβουνίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι αναμενόμενη, αφού αποτελεί με τις άλλες χώρες της πρώην Γιουγκοσλαβίας και της Αλβανίας μια τοπολογική τρύπα.
Με αυτά τα δεδομένα είναι δυνατόν όχι μόνο να κάνουμε μια αναλογία αλλά και να δημιουργήσουμε ένα πιθανό μοντέλο για την Βόρεια Ήπειρο. Όπως η Σερβία γνώριζε εξ αρχής τη διαφορά που υπήρχε με το Μαυροβούνιο, έτσι και η Αλβανία γνώριζε τη διαφορά με τη Βόρεια Ήπειρο. Κατά συνέπεια είναι προς όφελός της, ειδικά για την ενταξιακή πορεία στην Ευρωπαϊκή Ένωση να χρησιμοποιήσει ορθολογικά και στρατηγικά την ύπαρξη της Βορείου Ηπείρου. Αλλιώς υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να επαναληφθεί το σενάριο του Μαυροβουνίου με τη Σερβία.
Επιπλέον στην πρώτη περίπτωση δεν υπάρχει θρησκευτική διαφορά και το γλωσσικό έχει σχέση περισσότερο με διάλεκτο παρά με γλώσσα, ενώ στη δεύτερη περίπτωση η διαφορά είναι μεγαλύτερη. Συνεπώς η Αλβανία δεν έχει κανένα όφελος να καταπιέζει τους Βορειοηπειρώτες ειδικά μετά την απόφαση του Δικαστηρίου της Χάγης στις 6 Απριλίου 1935 όσον αφορά την απαραίτητη λειτουργία των ελληνικών σχολείων.
Αφού η Αλβανία ως κράτος κοσμικό θέλει να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να διαχωρίσει ξεκάθαρα τις θέσεις από την νέο οθωμανική προπαγάνδα της Τουρκίας και να προωθήσει την ύπαρξη της Βορείου Ηπείρου, αλλιώς το πιο πιθανό είναι να βρεθεί αντιμέτωπη με μια ανάλογη περίπτωση με το Μαυροβούνιο, το οποίο μάλιστα χρησιμοποιεί ακόμα και το ευρώ ως νόμισμα ενώ δεν ανήκει βέβαια στην ευρωζώνη για να διαχωρίσει τη θέση του με τη Σερβία που χρησιμοποιεί το δηνάριο. Το μοντέλο ή το σενάριο υπάρχει, στο χέρι της Αλβανίας είναι να επιλέξει την πορεία της για να ενταχθεί όσο πιο γρήγορα γίνεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
lygeros.org
http://www.neb.gr/node/3715
20. ΟΙ "ΧΑΜΕΝΟΙ" ΒΛΑΧΟΙ ΤΗΣ Β. ΗΠΕΙΡΟΥ ΣΠΑΝΕ ΤΗ ΣΙΩΠΗ ΤΟΥΣ!
Οι «χαμένοι» για την Αθήνα και κυρίως τα Τίρανα Βλάχοι της Βορείου Ηπείρου, μετά από αιώνες διωγμών, απομόνωσης και απαγόρευσης της ελληνικής γλώσσας, σπάνε για πρώτη φορά τη σιωπή τους, καλώντας σε μαζική συμμετοχή στην Αλβανική Απογραφή όλους τους Βορειοηπειρώτες και ιδίως τους Βλάχους, ώστε να καταγραφεί η Ελληνικότητά τους! ►
|
21. «ΜΑΤΩΜΕΝΑ ΣΥΝΟΡΑ»: ΣΠΑΝΙΟ ντοκιμαντέρ για την ιστορία της Βορείου Ηπείρου (Βίντεο)
ΜΕΡΟΣ 1ο
ΜΕΡΟΣ 2ο
ΜΕΡΟΣ 3ο
ΜΕΡΟΣ 4ο
22. Η Εθνική Ελληνική μεινότητα στην Αλβανία
Η Εθνική Ελληνική μεινότητα στην Αλβανίαhttp://www.scribd.com/fullscreen/31567910?access_key=key-78c2ck8chleboin7hh5
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου